Lieve Amor,

Het is zondag en dat betekend dat wij de auto pakken om verder weg ergens met jou gaan lopen. We gaan dat al lekker vroeg op pad zodat het nog niet heel druk is. Het eerste stuk was rustig geen honden gezien.

Daarna zag ik een hond rennen op een groot veld, het was een kruising en hij kwam een stukje naar jou toe gelopen om te kijken wie jij bent. Maar op ongeveer 5 meter afstand vond die hond het toch erg spannend dus rende hij gauw weg. En jij ging daar natuurlijk achteraan. Maar die hond sprong over een greppel heen, en jij hebt dat nog niet meegemaakt dus ineens was de grond onder je weg. Jij maakte wel een sprongetje maar kwam tegen de kant aan met je borst. Gelukkig heb jij je niet bezeerd. Toen jij bij mij in de buurt was heb ik jou maar even beetgepakt, ik zag dat die andere hond het heel spannend vond en dan is het niet handig dat jij erachter aan blijft gaan. Wij zijn toen weer doorgelopen en even verderop kon jij weer los.

Verderop zag ik een mevrouw aankomen met 2 oudere honden. Ik heb op afstand al gevraagd of ik jou moest aanlijnen maar dat hoefde niet van haar. Haar honden waren ook heel sociaal en jij mocht kennismaken. Dat vind jij natuurlijk heel er leuk maar ook wel een beetje spannend. Na een paar minuten zag ik dat jij druk begon te worden en voordat jij dan je poten op die oude honden gaat zetten heb ik jou aangelijnd en meegenomen. Dan leer jij niet dat je druk moet doen en de oude honden hebben ook niet een nare ervaring met een jonge hond. Die mevrouw was erg verbaast, maar ook heel blij, dat ik zo oplettend was, en dat ik het de honden niet zelf liet uitzoeken. Dat was namelijk wat ze meestal van mensen hoort.

Ook kwamen we nog een oude labrador tegen. Ook nu nam ik jou weer mee na de kennismaking omdat ik zag dat de labrador weer verder wilde met snuffelen en toch niet met jou wou spelen. Meestal lijn ik jou even aan, en geef je veel beloningen voor het meelopen, en verderop mag jij dan weer los.

Toen zag ik een klein Cocker Spaniel pupje, dus heb ik jou weer aangelijnd. Jij bent natuurlijk erg groot voor z’n kleine pup en dan wil ik dat de kennismaking rustig verloopt. Het bleek een cursist van mij te zijn met hun pupje en hun tilde Ollie gelukkig zelf al op.

Ook kwamen wij een jonge Leonberger teef van 6 maanden tegen waar jij lekker even mee mocht spelen. Met je eigen ras spelen is het leukste wat er is. Jullie hebben dezelfde spelvorm en begrijpen elkaar dan ook beter. Maar na een paar minuten zag ik dat het teefje nog drukker ging spelen en ik zag een hoop tanden bij haar tevoorschijn komen. Dus toen heb ik weer ingegrepen, jou aangelijnd en meegenomen.

Er kwamen nog een paar andere honden aan dus het Leonberger teefje was alweer druk met de andere honden bezig. Haar mens vertelde al dat zij heel druk is. Ik begrijp het ook wel, als je als hond nooit gestopt wordt in je spel en je helemaal overprikkeld bent. En leert dat dit normaal spel is. Dan kan je niet anders als druk doen en bijten.

Vandaar dat ik bij jou wel ingrijp, wat de andere mensen er ook van vinden dat maakt mij niet uit. Ik wil niet dat jij dingen leert die vervelend zijn voor andere honden of mensen. Als wij nou allemaal rekening houden met elkaar, dan zou alles een stuk makkelijker en vrediger gaan…