Ook dit gesprek met de kameel heb ik gehad terwijl ik op vakantie was. Het antwoord op mijn vraag aan de kameel was niet het antwoord dat ik had verwacht te krijgen.

Mijn man en ik waren lekker een stukje aan het lopen. Wij zagen in de verte al kamelen staan. Allemaal in een rij achter elkaar met 2 van die stoeltjes aan de zijkant op hun rug. En om hun mond zat een muilkorf, zodat ze geen mensen of andere kamelen konden bijten. Ook zaten ze aan elkaar vast, met het halster aan de staart van de kameel voor hen.

De kamelen stonden te wachten totdat ze weer een rondje door de woestijn gingen lopen met toeristen op hun rug. Er werd wel gekeken dat de mensen niet te zwaar waren. Er stond een bord bij met maximale kg dat je mocht wegen. En gelukkig hielden ze er ook rekening mee dat het gewicht aan beide kanten ongeveer hetzelfde was. Om het dier in balans te houden.

Wij zijn wel de accommodatie gaan bekijken bij de kamelen en ook bij hun nacht verblijf. Maar een ritje op de rug van de kameel door de woestijn dat ging mij te ver. Dat vind ik zielig en misbruik maken van het dier dat hier niet vrijwillig is.

Ik ben in gesprek gegaan met de kameel die voorop stond. En vertelde dat ik hem een mooi dier vond maar dat wij niet meegingen een ritje maken door de woestijn. Dat begreep de kameel niet. Ik vertelde hem dat ik het zielig vond voor hem en de andere kamelen om de hele dag mensen door de woestijn heen te vervoeren.

De kameel vond dat niet zo leuk om te horen. En de kameel was gewoon een soort van beledigd dat wij niet meegingen op zijn rug. Medelijden hoefde wij ook zeker niet met hem te hebben. Het waren allemaal gezonde en sterke kamelen en die konden dit werk heel goed aan, vertelde hij.

En hij vertelde mij; “Als mensen niet meegaan met de ritjes door de woestijn dan verdienen mijn mensen geen geld. Als zij geen geld hebben verdiend, dan kunnen ze ook geen voer kopen voor ons. En als wij geen voer krijgen of te weinig, dan hebben wij honger dan moeten wij daar zelf naar opzoek gaan en zoveel is er niet. Het is voor ons dus heel belangrijk dat de mensen WEL meegaan met de ritjes door de woestijn. Dit zodat wij elke avond heerlijk kunnen genieten van ons eten!”

Dit was dus niet het antwoord wat ik had verwacht te krijgen van de kameel. Ik had verwacht dat de kameel zou zeggen, dat het helemaal niet leuk is, elke dag mensen meesjouwen door de woestijn heen. En dat het saai is altijd hetzelfde rondje. En vervelend als de ene kant van het bakje zwaarder is dan de andere kant. En dat hij liever gewoon vrij wilde zijn.

Zo zie je maar dat de dieren er anders over kunnen denken als dat wij mensen denken…