Lieve Amor,

De nacht is weer prima verlopen. Amor heeft weer heerlijk doorgeslapen, en ik dit keer ook. Amor ligt nog steeds boven naast mijn bed in de bench. Het is toch elke keer een heel gesjouw die 12 kilo de trap op en af. En in de avond is het nog wel te doen, maar midden in de nacht is het toch best spannend om met mij slaap hoofd hem de trap af te tillen.

Elke avond als wij naar bed gingen deed ik het hemdje wat ik die dag had gedragen bij Amor in zijn bench. Zodat hij naast de nestgeur [die ook in de bench lag] ook mijn geur bij zich had, waar hij dan steun van heeft. Vannacht heb ik voor het eerst mijn hemdje niet bij hem in de bench neergelegd, en Amor ging toch zoals gewoonlijk weer direct slapen. Weer een stapje gezet.

Ook deze ochtend was Amor stil beneden, terwijl ik mij boven nog aan het aankleden, en mijn haar aan het föhnen was. Zo merk je dat je steeds een klein stapje verder komt in het vertrouwen van de pup. Dat als ze je niet zien ze weten dat je wel terug komt. Ook de pup heeft tijd nodig om te wennen aan deze nieuwe situatie, en geef ze daar ook de tijd voor. Het zijn zulke grote veranderingen die ze meemaken. Van allemaal honden om je heen, naar geen honden om je heen(bij mij in huis dan). En dan zijn ze ook de vertrouwde stem en gezicht van de fokker kwijt. En kunnen ze alleen maar op jou vertrouwen. Dan moet je wel zorgen dat je pup jou kan vertrouwen en ook echt op jou kan bouwen!

In veel dingen zie ik dat Amor weer een stukje ouder is geworden en hier nu een weekje bij ons in huis woont. Hij weet al feilloos de weg naar zijn uitlaatplaats te vinden. En hij loopt nu ook al zelf naar de deur toe als hij moet plassen. Dus het aangeven dat hij naar buiten moet is begonnen. Nu zelf goed op blijven letten dat ik niks mis. Tot nu toe hield ik hem zo goed in de gaten dat hij geen tijd had voor ongelukjes binnen. Ik weet wel dat hij na het eten, slapen en spelen (ook tijdens het spel) naar buiten moet om te plassen. En daarnaast elk uur, of nu misschien al wat langer dan een uur weer naar buiten om te plassen. Dan is het weer erg fijn als je ziet dat ook hier weer een stapje is gemaakt.

Ik merk ook dat hij al wat brutaler word tegen Jalou (de hond van mijn dochter Rayenne) vorige week was hij nog erg onder de indruk als zij gromde tegen hem, en haar grenzen aangaf. Nu ziet Amor het als een uitdaging om te kijken hoever hij kan gaan, voordat Jalou echt boos is. Ik wil dit dus niet laten gebeuren. En vind dus ook dat honden het niet zelf moeten uitzoeken, (wat heel veel mensen vaak zeggen) maar dat wij het moeten mannegen. Ik zorg er dus voor dat Jalou weer haar rust krijgt, Amor afgeleid word, en iets anders gaat doen. Of als hij overprikkeld raakt dan zet ik hem in zijn ren om te gaan slapen. Pups slapen tussen de 18 en 20 uur per dag. Dus het is even wakker spelen uitgaan enz, en dan weer slapen….