Lieve Amor,

1e kerstdag ik hoorde je vannacht om 05.45 uur. Dat is de tijd dat wij normaal gesproken wakker worden maar vandaag even niet. Vandaag mag ik uitslapen. Maar met een pup in huis is dat natuurlijk anders. Dus ik ben met je naar buiten gegaan om te plassen en daarna heb ik je eten gegeven, dat krijg je normaal ook om die tijd dus nu ook.

Toen weer gauw terug mijn bed ingegaan. Om 7.30 uur hoorde ik je weer, dus weer mijn bed uit naar beneden de kou in en weer terug mijn bed in. Het is tenslotte een ´vrije dag´ dat betekend dat ik de dieren wel moet verzorgen en uitlaten. Maar dat hoeft niet in de vroege ochtend.

Jij was het daar niet zo mee eens dus om 8.00 uur is Patrick er maar uit gegaan. Die is ook weer met jou naar buiten gegaan om te plassen. Daarna zijn jullie samen alle dieren gaan verzorgen. De pony [Clea] eten geven en uitmesten, kippen en konijnen voeren, de pension honden buiten doen en eten klaarmaken. En daarna zijn jullie een stukje gaan wandelen.

Tijdens het wandelen doe jij wel meerdere plasjes. En als jij vraagt of jij al helemaal zindelijk ben, dan moet ik toch nee zeggen. Je doet bijna niets binnen, maar dat komt meer doordat ik je goed in de gaten hou. En als ik denk dat je moet plassen ga ik direct met je naar buiten. Dat naar buiten gaan is tijdens het spelen ook meerdere keren. Soms ga je bij de deur zitten en geef je een piep dat je naar buiten wil. Maar dat is nog niet vaak.

Poepen doe je wel altijd buiten. Je hebt ook je vaste plekken buiten waar je plast en waar je poept. Zo weet ik ook altijd wat je gaat doen, ik zie je dan naar je plas en of poepplaats lopen. Maar je plast en poept gelukkig ook tijdens de wandelingen. Anders kan dat nog een probleem geven dat je denkt dat het alleen op deze plekken kan.

Verder hebben wij vandaag een relaxt dagje gehad. Jij was nog moe van je was en föhn ervaring van gisteren, en de wandeling van vanmorgen.

In de middag zijn Patrick en ik weer even met jou gaan wandelen. Dit keer naar het andere fietspad [spijker pad] toe. Hier heb ik je voor het eerst ook losgelaten [buiten onze werft en pony wei om]. Ik kan daar alles goed overzien, of er een fietser of voetganger aankomt. Hier zijn wij met jou het hier komen gaan oefenen. Natuurlijk heb ik dat thuis in huis en buiten ook al geoefend.

Vandaar dat we dat nu oefenen op nieuwe vreemde plaatsen. Ik rende dan een stukje voor jou uit en riep je dan naar mij toe. Dat deed je fantastisch. Op het moment dat er een fietser aankwam liet ik je even zitten en gaf ik je een paar voertjes als afleiding. Ik wil namelijk niet dat je achter fietsers aan gaat rennen. En zo leer jij dat het bij mij veel interessanter is dan bij voorbij gangers. Even later kwamen we ook wandelaars tegen. Ik weet al dat jij andere mensen erg interessant vindt. Dus ook nu weer jou afgeleid met voertjes terwijl de mensen ons passeerde, en dit ging ook goed.

Thuis gekomen ga ik jou eerst afdrogen, [je hebt natuurlijk elke plas en baggerpoel doorlopen]. Dat doe ik op de mat, met een grote handdoek. Meestal zet jij gelijk je tanden in de handdoek, dat doe jij aan de ene kant, en ga ik met de andere kant afdrogen. Eigenlijk gaat dit best al goed. Zo kan ik je poten en buik afdrogen zonder dat jouw tanden in mijn handen staan.

Ik heb je een lekkere [runder luchtpijp] kluif gegeven, en daar was je lekker zoet mee…dit was jou eerste, 1e kerstdag!