Lieve Amor,

Het is vandaag donderdag. Dat betekent dat wij vandaag weer naar de detectie les gaan. En aangezien ik niet dezelfde fout wil maken als vorige week, is het voor jou nu een rustige ochtend. [Vorige week had ik jou helemaal geborsteld en daar was je zo moe van dat je bij de detectie les ook liever wilde slapen.] Dus vanmorgen mag je niet met de honden uit de dagopvang spelen. En dat geeft helemaal niks. Rust is juist erg belangrijk bij het opgroeien van een pup.

Jij had lekker geslapen voordat wij naar de les gingen. Dus uitgerust moest je nu wel zijn. Je stond al geduldig te wachten totdat de deur geopend werd en jij eindelijk naar binnen mocht. Eenmaal binnen ga jij gelijk beginnen met snuffelen. Jij weet al helemaal hoe het spelletje gaat. Het was vandaag je 4e les. En ik was benieuwd hoe jij het vandaag weer zou gaan doen.

Het was duidelijk dat jij nu uitgerust was. Je liep zelfs een beetje te dartelen, zo vrolijk was je. Eerst gingen we weer even met de basis beginnen zodat jij er weer even in kon komen. [Wij hadden namelijk niet geoefend van de week]. Jij pakte het allemaal weer snel op.

Elke week wordt de oefening een stukje moeilijker gemaakt voor jou. Vandaag stond het potje in een prullenbakje. Nou dat vond jij wel heel erg raar, zelfs een beetje eng. Jij durfde ook niet met je neus naar het potje toe. En begon te piepen van “help me dan, ik zie hem wel maar durf niet”. En natuurlijk help ik jou dan. Het is namelijk de bedoeling dat jij het straks wel durft, dus gaan we zorgen dat jij weer voor succes kan gaan en maken het iets makkelijker voor je.

En wat deed je het weer goed. Zelf als het potje niet helemaal zichtbaar was voor jou vond je hem. En wat ben ik dan toch trots op jou! Ik vind het zo knap. Ook een keer zag jij het potje staan maar kon je er niet goed bij, toen ging jij zelf via de andere kant proberen of je er wel bij kon komen. En dat lukte. Knappert.

Na de les laat ik jou even plassen, en dan de loopplank weer op de auto in. En wat ben ik blij dat ik gelijk een loopplank heb gekocht en jou geleerd heb om via de plank de auto in en uit te gaan. Jij bent met je ruim 26 kg natuurlijk niet meer te tillen. En dit is zoveel makkelijker, niet alleen voor mij, maar ook zeker voor jou.

Nu heb ik jouw hele leven plezier van de loopplank. Het is dus ook veel slimmer om die te kopen als je een pup bent en niet pas als jij oud bent en de auto niet meer in kan. En jij leert nu rustig de auto in en uit te gaan, en niet snel en wild. Ook leer jij gelijk dat je nog even moet wachten voordat jij de auto uit kan. En beheersen is ook iets wat honden moeten leren.

Toen jij klaar was aan het eind van de les, was jij ook gaan liggen. Moe en voldaan! En dan is het heel moeilijk jou weer op 4 poten te krijgen. Judith [van de detectie les] die zei al “Leonbergers zijn net zeehonden, gek op water en blijven altijd liggen”.

Thuis gekomen wil jij weer de bench niet uitkomen. Als jij moe bent dan kan ik jou echt niet zover krijgen om op te staan. Wat ik ook probeer, jij blijft gewoon liggen. Als ik dan uiteindelijk probeer jou overeind te tillen dan ben jij net een slappe pop. Jij blijft liggen…