Lieve Amor,

Vanmorgen was jij erg druk in de groep. Dat lag niet aan de andere honden maar echt aan jou. Ik weet wel dat Freddie ook snel wild gaat spelen, maar nu was jij de aanstichter. Ik heb je een paar keer gewaarschuwd maar toen je toch weer doorging met druk spelen heb ik jou uit de groep geroepen.

Een paar weken geleden zou jij dan niet gekomen zijn, dan had je weggelopen als ik je wilde pakken en mee wilde nemen. Maar nu kom jij gewoon naar het hek gelopen als ik je roep, en jij weet echt wel dat het dan afgelopen is voor je. Ik doe het hek open en jij loopt gewoon door het hek mee naar binnen. Daarna laat ik jou in je ren slapen.

Jij hebt niet eens gemerkt dat ik aan het lesgeven ben geweest. Zo moe was je. Ik denk dat het gisteren iets te veel voor je is geweest. Eerst heb je gespeelt in de groep [niet lang] en daarna naar de detectie les. Ondanks dat je tussendoor geslapen hebt en ook na de les alleen maar geslapen hebt. Was het toch teveel voor je geweest.

Eigenlijk zie ik dit bij heel veel jonge honden. Mensen verwachten veel meer te kunnen doen met de pup/ jonge hond. Maar voor de meeste is het allemaal veel te veel. Nu weten de meeste mensen wel dat een pup 18 tot 20 uur moet slapen op 24 uur. Maar dat lukt bij de meeste mensen niet. De pup slaapt maar kort of wil niet slapen. En door te weinig rust, zijn dus al die pups/jonge honden overprikkeld.

Als er dan problemen zijn met de pup, dan zeg ik altijd dat de pup meer rust moet hebben. Maar dat valt niet mee voor de meeste mensen. Ze vinden het moeilijk om de pup langer te laten slapen. Of de pup heeft niet de juiste [rustige] plaats in huis. Als de slaapplaats op een plek is waar veel mensen langskomen dan is het logisch dat de pup veel minder diep slaapt. Of om de beurt komen ze de pup gedag zeggen, wand hij is wakker [denken ze].

Het valt mij dan ook op dat de pups die thuis maar 1 of soms 2 uurtjes achter elkaar slapen. Dat die pups bij mij in de dagopvang wel 4 uur achter elkaar slapen. Daar is dan volledige rust, niemand die dan langsloopt. En alle honden slapen. Dan zie je maar weer dat het thuis te onrustig is. En dat er tegenwoordig geen volledige rust momenten meer zijn in huis.

Sommige honden vinden het ook prettig als er een doek over de hele bench ligt zodat ze meer rust hebben. Ik adviseer meestal om een kleed over de bench te leggen en 1 uitgang open te laten en de rest dicht zodat ze maar 1 uitgang in de gaten hoeven te houden. Maar vind je hond het fijner als het helemaal dicht is dan is dat natuurlijk ook prima. Dit is een kwestie van uitproberen.

De mensen die de hond dan ook meer rust gaan geven, die merken al snel dat het inderdaad beter gaat met de pup. En dan te denken dat de meeste mensen juist meer gaan doen met de pup omdat ze denken dat de pup nog te veel energie heeft. Maar dat “te veel” energie is meestal overprikkeling en dan is het juist nodig om rust te geven. En zo hebben we dan het visuele cirkeltje weer rond…