Lieve Amor,

Vandaag ben jij alweer 16 weken oud, en weeg jij 26,7 kg en ben je 54,5 cm groot. Het is niet bij te kijken zo hard groei jij. De wandelingen mogen we ook weer iets uitbreiden. Jij mag nu met 4 maanden oud x 5 minuten = 20 minuten wandelen. En daar bedoel ik mee 1 x per dag 20 minuten en de rest korter. Ook het spelen met andere honden mag iets langer, ik let er erg goed op dat jij rustig aan het spelen bent. Zijn jullie liggend aan het spelen dan mag jij langer spelen dan wanneer jij druk aan het rennen bent.

Vanmorgen mocht jij weer even met Donder spelen. En als jullie spelen dan gaat dat best rustig. Ik zag jullie weer veel op de grond liggend spelen. Daarna is het naar binnen en lekker slapen.

In de middag zijn wij weer met Kiki in de buggy wezen wandelen. Dit was de 2e keer dat wij dit deden. De vorige keer ging het heel goed, en nu ook weer. Jij loopt rustig naast de buggy een beetje te snuffelen. En als Kiki met haar handjes naar jou toekomt ben jij ook heel lief. Gelukkig probeer jij niet in haar vingertjes te bijten. Jullie zijn allebei erg lief naar elkaar gelukkig.

Wat ik ook zo knap vond van jou, was dat jij niet eens probeerde om het koekje uit Kiki haar hand te pikken. En als ik zeg zachtjes doen, dat jij dat dan ook gewoon doet. Knappert.

Verder heb ik vandaag een rustig dagje voor jou ingeplant. Gister zijn wij naar het bos geweest. Dat is natuurlijk erg intensief voor jou. Allemaal nieuwe geuren en veel prikkels voor jou. En dat moet jij dan natuurlijk allemaal weer verwerken. Vandaar dat het vandaag weer een rustige dag is voor jou.

In huis krijg jij ook steeds meer ruimte. Jij kan nu al slapen in de bijkeuken, zonder dat jij iets gaat slopen als jij wakker wordt. En daar ben ik erg blij mee. Jij lag zelfs met je hoofd tegen mijn klompen aan te slapen, maar bleef toch van de klompen af toen jij wakker werd. Jij kwam netjes naar ons toegelopen en ging voor ons zitten toen jij wakker was. Dat was natuurlijk jouw teken dat jij naar buiten wilde om te plassen.

Zo geef ik jou steeds iets meer ruimte in huis. Eerst was het slapen in de ren met de bench erin [wel met de bench open.] Hierdoor kon jij rustig en diep leren slapen. Door steeds iets meer ruimte te geven kun jij ook rustig daaraan wennen. Als ik jou gelijk al het hele huis zou geven dan had jij te veel prikkels gekregen en zou jij eerder gaan slopen. Nu bouw ik rustig de ruimte op, en dat werkt goed, zonder te slopen.

[Ik hoor vaak genoeg dat de pup eerst het hele huis krijgt. En dan, als de pup gaat slopen, omdat hij te veel prikkels krijgt. Dat de mensen de ruimte van de pup steeds kleiner maken zodat er minder gesloopt wordt. En uiteindelijk zit de pup de hele dag in de bench. En daar ben ik dus geen voorstander van. Vandaar dat ik liever klein begin, en het heel langzaam opbouw zodat de pup altijd voor succes kan gaan.]