Lieve Amor,

Vandaag is het zaterdag, en dan geef ik tegenwoordig altijd les. Jij was het er niet mee eens dat jij binnen moest blijven terwijl ik buiten met de andere honden bezig was. Maar ook dat moet jij leren.

Jij bent vandaag ook weer in de salon op de tafel geweest om gekamd te worden. Wat mij nu opvalt is dat jij steeds meer zwarte punten in je haren krijgt. De baan op je rug van de nieuwe vacht wordt ook steeds breder. Op je voor- en achterbenen krijg jij ook zwarte haren. Zo blond als dat jij eerst was, zo donker ga je nu worden. Maar dat zegt nog niets, de Leonberger is altijd een toverbal. Die kan zo van kleur veranderen van donker naar ligt en ook andersom.

Wat mij ook opviel was dat je een voorhuidontsteking had. Dat kun je zien als er allemaal gele afscheiding uit je piemel komt. Ik had dat nu eigenlijk nog niet verwacht aangezien je pas 5 maanden oud bent. Meestal zie je dit pas als de hond aan het puberen gaat.

Ik ben het gaan schoonmaken. Jij lag al op de tafel, ik heb een handdoek onder jou gelegd zodat het water daarin kon trekken en niet dat jouw vacht helemaal nat zou worden. Daarna ga ik een spuit met lauwwarm water in jouw piemel spuiten zodat alle gele rommel loskomt en eruit loopt. Als het water wat er uitloopt weer helder van kleur is dan doe ik een spuit met voorhuidcleaner erin spuiten. Ook dat loopt er natuurlijk weer uit, dan maak ik alle haren in de omgeving schoon en ben jij weer klaar.

Het is natuurlijk niet zo een lekker praatje, maar ook dit hoort erbij. Ik hou dit goed in de gaten, al is het alleen maar omdat ik het vies vind dat jij die gele druppels verliest in huis. En dat betekent dus elke week even schoonmaken en in de gaten houden. Zelf hou jij het natuurlijk ook schoon met het likken maar daar gaat het niet van over. Vandaar dat ik het behandel met de voorhuid cleaner.

Vorige week had ik jouw voetzolen nog geknipt dus dat was nu nog niet nodig. Je oren zijn ook weer nagekeken en ook die waren nog schoon. Je tanden zijn al helemaal klaar met wisselen, dus daar hoef ik mij ook geen zorgen meer om te maken. Ik vond vandaag weer een hoektandje net als vorige week. Het kan best dat ze allebei van jou waren. Jij had eerst dubbele hoektanden, maar de oude hoektanden zijn er gelukkig op tijd uitgevallen.