Lieve Amor,

Jij hebt weer heerlijk in de groep gelopen van de dagopvang. Met allemaal verschillende hondenrassen wat ook leuk en leerzaam is. Ik zag jou naar George [een Golden Retriever] toe gaan. En George had geen zin om met jou bezig te zijn.

George deed zijn kop omhoog toen jij aan zijn bek wilde snuffelen en gaf daarmee al aan, dat hij daar geen zin in had. Maar jij ging toch door. Toen trok hij zijn lip op en daarna hoorde ik hem ook grommen. [Ik vond dat best spannend omdat ik wist dat hij daarna een snauw zou geven. Normaal gesproken zou ik even de honden afleiden als ik dit zie gebeuren maar nu liet ik het gaan.]

George gaf toen inderdaad een snauw naar jou, en hierop reageerde jij gelukkig wel. Je ging gelijk een stap achteruit en liep weg. Dit was een mooie ervaring voor jou dat niet alle honden het leuk vinden als je zo [opdringerig] doet. Maar ook dit moet jij leren. En dan heb ik liever dat jij het hier leert van honden die het netjes zeggen, als van vreemde honden die bij jou gelijk een trauma veroorzaken.

Daarna ben ik even met jou aan het trainen geweest. Samen met Arlo en Indy. Wij hebben het lopen met de aandacht geoefend, wand dat had ik nog niet met jou gedaan. Meest ben jij lekker aan het snuffelen. En je deed het best goed. Ook even met de klikker bezig geweest, [ik gebruik altijd een klikker woord.] En deze klikker had je ook snel door.

Jij was ondertussen wel moe van het spelen en trainen. Dus jij mocht lekker gaan slapen in je ren. Ik ben toen gaan lesgeven. Meestal ga jij zitten piepen als jij doorhebt dat ik met honden bezig bent. Maar nu was je zo moe dat ik jou niet gehoord hebt.

Ik heb jou daarom in de middag ook niet meer in de groep laten spelen. Het was wel weer even genoeg voor jou. Jij mocht wel naar buiten gelijk met de andere honden, maar dan vanachter het hek, zodat het niet te druk was. Meestal ga jij dan lekker liggen kijken of spelen door het hek heen. Maar dat is minder vermoeiend als bij de honden…