Lieve Amor,

Vandaag kwam jouw vriend Guus weer spelen in de dagopvang. Het is dan zo leuk om te zien hoe jullie op elkaar reageren. Ik had eerst Morris bij jouw lopen, een kruising Labrador x Herder. Morris speelt van zichzelf heel erg wild, en ik hoopte dat hij ging leren rustiger te spelen omdat jij niet in zijn drukke spel meegaat.

Maar Morris raakte snel overprikkeld en wilde alleen nog maar rijden op jou. Dat rijden is echt een teken van te veel spanning bij Morris. Ik heb jullie een paar keer opgesplitst [dat is dat ik tussen jullie doorloop om vooral Morris uit zijn spel te halen]. Jij ging inderdaad niet in zijn spel mee.

Dat vind ik zo mooi van jou. De honden kunnen nog zo druk doen, jij blijft rustig en probeert hun ook rustig te krijgen. En meestal lukt dat jou nog ook. Ik zie dan eerst honden druk doen, maar na verloop van tijd zie ik ze allemaal bij jou op de grond liggen spelen. Dat vind ik zo geweldig!

Guus wilde natuurlijk graag met jou spelen, en vandaag mocht Bjorn ook meespelen. Bjorn is een Hollandse herder pup en hij is 2 weken jonger dan jou. Jullie hebben al meerdere keren kennis gemaakt. Eerst aan de lijn in de socialisatie les. En daarna door het hek heen zodat jij niet de kleine pup omver kon lopen.

Vandaag was het dus de eerste keer dat jullie los bij elkaar mochten om te spelen. [Normaal doe ik niet snel pups samen laten spelen omdat ze te snel overprikkeld raken]. Maar aangezien jij heel rustig bent in jouw spel, heb ik jullie met zijn 3e laten spelen. Bjorn vond het eerst wel erg spannend, maar ook hem kreeg jij wat rustiger. Na een paar minuten was het alweer genoeg voor Bjorn, en heb ik hem weer bij jullie weggehaald.

Nu kon je weer lekker alleen met Guus spelen. Dat vonden jullie allebei weer erg leuk. En ik kan je vertellen dat Guus vanaf vandaag vaker komt spelen, leuk hè.

Na het spelen ben jij weer uitgevloerd. Ik was aan het lesgeven toen ik jou hoorde piepen, jij had natuurlijk door dat er honden buiten liepen waar jij wel weer mee wilde spelen. Maar het was wel weer even genoeg voor jou. Slapen is dan ook heel belangrijk om weer tot rust te komen. Ik wil natuurlijk niet dat jij helemaal overprikkeld raakt, dus jij bleef lekker in je ren om te slapen. Ook als jij dat niet altijd wil, rust is heel belangrijk om jou goed op te laten groeien.

Hoe meer jij slaapt, hoe relaxter jij bent. Hoe meer jij aankan, en hoe groter jij wordt…