Lieve Amor,

Gisteren heb jij echt veel geslapen. Ik kreeg visite en die heb je wel welkom geheten maar daarna ging jij weer verder met slapen. Je was dan wel weer even wakker om te aan plassen of eten en daarna ging je weer slapen.

Dat jij zoveel slaap is ook heel goed. De meeste pups komen niet genoeg aan hun rust toe. En helemaal in deze corona tijd, waarbij er altijd wel iemand thuis is. En dus ook altijd wel iemand die aan de hond zit. Waardoor de hond weer wakker wordt. En daar worden honden [net als wij mensen] heel chagrijnig van. Als een hond slaapt dan groeit de hond.

Met slapen verwerken de honden ook alles wat ze hebben meegemaakt die dag. En met slapen beklijft een situatie in de hersenen. Dus ook situaties waarin de hond bijvoorbeeld erg geschrokken is, of een traumatische ervaring. Bij dit soort situaties is het dus belangrijk dat de hond voordat hij gaat slapen. Nog een keer dezelfde ervaring meemaakt, maar dan in positieve zin. Zo kun je een nare ervaring omdraaien naar een positieve ervaring voordat het beklijft zit in de hersenen na het slapen.

Ook vandaag heb jij weer veel geslapen. In de ochtend heb jij eerst weer lekker gespeeld met Donder. Daarna ben jij in een diepe slaap gevallen in je ren. Als jij dan weer wakker bent dan is het even plassen, en dan ben je lekker aan het rondstruinen buiten en zoek jij zelf weer een plekje op om te gaan slapen.

Doordat jij veel aan je rust toekomt, kun jij ook meer handelen dan honden die te weinig rust krijgen. Jij bent ook niet heel snel overprikkeld, als ik dat wel zie bij jou dan haal ik jou uit die situatie en geef ik je verplicht weer rust.

Dit is ook het stukje waar veel mensen moeite mee hebben. Ze vinden het zielig als een hond opgesloten zit. Maar als een hond slaapt ligt die op 1 plek, dus dan maakt het ook niet uit dat hij zit opgesloten. Een jonge hond voelt zich vaker prettiger in een kleinere ruimte dan in het hele huis. Het huis is te groot waardoor de hond zich minder veilig voelt, en dan zichzelf gaat vermaken [wij noemen dit slopen]. En ik bedoel hier niet mee dat de hond de hele dag in de bench zit. Maar als je een ren aan de bench maakt dan heeft de hond meer ruimte maar toch bescherming van de kleinere ruimte.