Lieve Amor,

Gelukkig heb jij niet meer gespuugd. Gisteren heb jij ook weinig gegeten, wat logisch is als jij je niet zo lekker voelt. Jij bent zelfs iets afgevallen. Vandaag heb jij alweer beter gegeten. Maar een echt goeie eter ben jij nog nooit geweest, ik maak mij daar maar niet te druk om.

Vanmorgen was Bjorn in de pup socialisatie cursus. Jullie vonden elkaar wel interessant, maar jullie zijn natuurlijk geen goede match om even lekker te spelen. Jij bent 2 keer zo zwaar en groot als Bjorn. In het begin vond hij jou ook erg spannend. Maar nadat ik jou had laten liggen en veel beloningen tussen jouw pootjes gaf. Durfde Bjorn wel dichterbij te komen en aan jou te snuffelen. En ook Bjorn kreeg toen voertjes op de grond om te snuffelen en te eten. Het snuffelen heeft meerdere voordelen:

– De honden doen informatie op.

– Ze maken zichzelf rustig, en snuffelen maakt ook honden om hen heen rustig.

– De hartslag van de hond gaat ook naar beneden.

– En van snuffelen worden ze lekker moe, en voldaan.

Wat ik mooi vond om te zien, is dat jullie geen voernijd naar elkaar hadden. Jullie waren de voertjes aan het opeten bij elkaar in de buurt. Zelfs met de neuzen bij elkaar, en geen onvertogen woord. Echt fijn vind ik dat. Voernijd ontstaat vaak als de pups in het nest al moeten vechten om genoeg eten te krijgen. Bv als de pups uit 1 grote bak het eten krijgen. Dan leren ze” wie het snelst eet, heeft het meest”. Dit is nou net wat ik dus niet zou willen, zo leren de pups ook dat als er iemand [kan dus ook een mens of kind zijn] in de buurt komt dat ze het eten moeten verdedigen. Wat weer tot gevaarlijke situaties kan komen.

Jij hebt zo ie zo geen voernijd. Niet bij jou eten maar ook niet met kluiven. Jij vindt het prima als er iemand bij jou eten in de buurt komt. Ik ben dan zo blij met jou fokker Amor. Jullie kregen allemaal een eigen bakje met genoeg eten erin. Zelf zoveel eten dat je het niet eens op kreeg. En dan alle bakjes uit elkaar gezet zodat jullie allemaal rustig leerden te eten. En als er een pup bij een ander ging kijken of eten, dan ging die pup weer naar een ander bakje om te eten, er was meer dan voldoende. Als jullie dan waren uitgegeten dan mocht jouw moeder [Loly] alle bakjes verder leegeten.

Wat mij een paar dagen geleden ineens opviel, is dat jij ”de baart in de keel” hebt gekregen. Zo jong al. Jouw blaf begint al zwaarder te worden. In het begin herkende ik je blaf ook niet, en dacht dat een andere hond stond te blaffen. Totdat ik doorhad dat jij het was.

Ook hebben wij vandaag nog even geoefend met een vreemde ondergrond om op te lopen. Vandaag was dat een rijplatenbaan. [Dat zijn grote ijzeren platen die over de weg gelegd kunnen worden om de weg niet te beschadigen]. Deze platen kunnen bewegen en geluid maken als je erover heen loopt. Hier had jij geen probleem mee, en liep er op je gemak overheen…