Lieve Amor,

Het is rustig in de dagopvang, dat kwam eerst door de corona, maar nu vanwege de sneeuw. Maar gelukkig heb jij nog elke dag wel vriendjes waar jij mee kan spelen. En als de honden niet met jou willen spelen, dan ga jij gelukkig niet irritant vervelen bij de honden, maar ook lekker je eigen ding doen. Jij kan jezelf ook goed vermaken met alleen snuffelen of lekker in de sneeuw genieten van de zon.

Jij bent weer lekker meegegaan met het verzorgen van alle dieren. Daar zit nu natuurlijk meer tijd in vanwege het vriezen. Alle waterbakjes zijn snel bevroren dus die moeten we meerdere keren per dag verversen met lauw water. Het is voor iedereen lekkerder om in de winter niet heel koud water te hoeven drinken. En als ik dan bezig ben dan ga jij jezelf vermaken in de sneeuw. Je bent of aan het snuffelen of je ligt rustig te kijken wat ik allemaal aan het doen ben.

Jij bent echt een heel lief en makkelijk hondje. Als jij iets doet wat ik niet wil dan hoef ik maar even te zeggen dat het niet mag, en jij stop gelijk. Gelukkig ben jij daar heel gevoelig voor. Wij hebben echt geluk met jou, maar het heeft ook wel te maken met allebei jouw ouders. Jouw ouders hebben ook allebei een lief en zacht karakter.

Vanmiddag kwam Maurice even bij ons aan. Jij ging vrolijk naar hem toe om gedag te zeggen. Maar hij deed net alsof hij jou niet zag [hij zei ook “ik negeer hem”] maar hier begreep jij echt niets van. Ik vertelde hem dat hij jouw beter even gedag kon zeggen omdat jij het niet begreep. En toen gebeurde al wat ik voorspeld had.

Maurice zat op een stoel en jij stond naast hem. Maar omdat hij niet op jou reageerde moest jij wel drukker gaan doen om de aandacht te krijgen. En nu ging jij zelfs met je poten op de stoel staan om aandacht te krijgen. Zo krijg jij juist negatieve aandacht. Al had hij jou gewoon gelijk gedag had gezegd toen jij naar hem toeliep, was er niets aan de hand geweest, en was jij netjes met je poten op de grond gebleven. Maar nu snapte jij er niets van en ging van alles doen om juist de aandacht te trekken.

Eigenlijk wilde Maurice het gewoon goed doen. Maar jullie begrepen elkaar gewoon niet. En hij dacht dat negeren zou helpen.

Maar helaas is dat een veel gemaakte fout. Bij negeren wordt het gedrag juist eerst veel erger omdat het dier denkt dat het niet gezien wordt. En gaat dus nog meer zijn best doen. Negeren is ook een zware straf, en het dier begrijpt gewoon niet wat die verkeerd heeft gedaan. Gedrag mag je negeren, maar een dier niet!