Lieve Amor,

Jij had al gezien dat jouw vriend Donder kwam spelen, en je stond al te trappelen van ongeduld om bij hem gelaten te worden. Daarna kwam ook Dazzle er nog bij, jullie waren weer compleet. Je kon weer lekker spelen.

Daarna was je binnen en hoorde ik jou in de huiskamer op je mat spelen. Ik vroeg me af wat jij aan het doen was. Ik kon het geluid niet plaatsen en was bang dat je iets aan het slopen was. Ik ben dus maar even opgestaan om te gaan kijken wat jij aan het uitvreten was.

En mijn gevoel klopte, jij was begonnen de met Makro krant lezen. Alleen lees jij hem iets anders dan ik zou doen. Jij scheurt hem in hele kleine stukjes. Je had de folder eerst van de salontafel afgepikt en daarna meegenomen naar jou mat om te gaan verscheuren.

Als jij iets te kluiven krijgt dan ga je ook altijd op je mat liggen kluiven. En alles wat je gaat slopen neem jij mee naar je mat. Je was net met een tennisbal bezig, eerst weggooien en er achteraanrennen. Om daarna op je mat de haren van de tennisbal af gaan plukken.

Echt alles moet nu kapot van jou. Ik heb dus de tennisbal bij jou weggehaald en jou wat te kluiven gegeven. Ik heb liever dat jij kluift op iets wat ik wel goed vind, dan dat jij van alles aan het slopen bent. En als jij graag ergens je tanden in wil zetten dan geef ik jou liever iets waarin dat mag dan dat jij je tanden in dingen zet waar ik niet blij mee ben.

Gisteren vertelde ik in de socialisatie les [voor pupjes tot 12 weken] dat jij nu met 5 maanden oud, in de sloopfase zit. De mevrouw schrok ervan en vond het niet erg hoopvol. Ze had denk gehoopt dat ik zou zeggen dat een pup van 5 maanden al helemaal braaf zou zijn en niet meer sloopte.

Maar helaas, als je een levende pup hebt dan ben je wat langer bezig met opvoeden. De pup gaat het eerste jaar door heel wat fases heen. En ook nadat de hond 1 jaar is ben je nog niet klaar met opvoeden en zit de hond nog in de pubertijd. Maar ik vertel ook dat je met je hond eerder klaar bent met opvoeden, dan bij kinderen.

Als je dat allemaal niet wil kun je beter naar de speelgoedwinkel gaan om een knuffelhond te halen, die zijn namelijk wel heel braaf.

Ik denk dat ook veel mensen de opvoeding van een pup onderschatten. Het lijkt allemaal zo schattig. Zo een lief klein bolletje wol. Maar mensen vergeten de gebroken nachten, het zindelijk maken. Het kost heel veel energie. De pups hebben hele scherpe tanden die ze gerust in jou zetten. Krassen van de tanden op je handen. Kapotte kleding omdat de pup erin hangt. Het gekke uurtje waar de pup als een terror door het huis gaat. En als je wat wil gaan doen is de pup alweer overprikkeld…